Haber 2

Çocuklarım Instagram/Facebook/ Whats App ve Ben

“Dijital Dünyada Çocuklarımız Korumak”

Commodore 64’te kafa ayarı yapmamış olmakla birlikte 5,25 disketlerle Fortran programlama dili öğrenen neslin bir parçası olarak şu an elimdeki bu inanılmaz cihazlara keyifle bakıyorum.

Daha da keyifle bakmak isterim ancak bir anne olarak internetin, fotoğraf ve video paylaşımlarının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde çocuklarımı korumak beni düşündürüyor. BEĞEN LİKE

Çocuklarımızın neyi ne kadar paylaşmaları gerektiği ve dijital dünya kuralları hakkında bilgilendirilmesi gerekli.

Gece yatarken kızınıza/oğlunuza iyi geceler dilediniz. Dış kapıları kilitlediniz. Belki de alarmınızı da kurdunuz. Çocuklarınız güvende Ne yazık ki tüm dünyanın kapıları sonuna kadar açık bir şekilde çocuğunuzun elindeki tablet, PC veya cep telefonunda. Çocuklarımıza yanlışları söylemezsek ancak deneyimleyerek öğrenecekler. Bunun da tehlikesinin boyutunu bilmiyoruz.

Dikkatinizi bir konuya daha çekmek isterim. Çocuklarımız e-mail, mesaj, whats app gibi pek çok kanaldan zorbalığa uğruyorlar. Grup içinde bir çocuğa birden fazla kişi zorba yazılar yazıyor. Bunların bir kısmı küfür, bir kısmı çocuğunuzun öz değerini düşürmeyi garantileyen cümleler. Çocuklarınız bunlarla ne kadar baş edebiliyor? Size bu konularda gelip konuşabilmek için ne kadar yakın hissediyor? Elindekini döktüğünde, odasını toplamadığında, yeterince çalışmadığında gereğinden fazla tepki vererek araya set çekmiş biz ebeveynler acaba çocuklarımızın başı derde girdiğinde dertleşebilen ebeveynler miyiz? Çocuklarımıza yapılan bu baskılar, saldırılar üzülerek istenmeyen sonuçlar doğuruyor. Sonuçları siz anladınız

İçimizi karartıp kötü örneklerden bahsetmeyeceğim. Teknoloji /internet hayatımızı her alanda kolaylaştırıyor. ( Bu arada Sosyal Bilgiler 4. Sınıf müfredatıyla paralel gidiyorum galiba. Onlarda bu konuyu işliyorlar J ) Güzel ve daha güvenli bir ortam ve dünya yaratmak hepimizin elinde. Önce kendi çocuklarımızla başlayabiliriz. Hepimiz için iki farklı anlaşma hazırladım. Lütfen bunu ister fotokopi yapın ister bizden orijinali isteyin ama alın ve imzalayın. Ve sonra lütfen uygulayın.

Çocuğunuza anlatmanız gereken dijital güvenlik maddelerinin büyük çoğunluğa

 

Çocuğunuz:

  1. İsmimi, okulumu, telefonumu, adresimi, kardeşlerimin isimlerini ve diğer kişisel bilgilerimi paylaşmayacağım.
  2. Başkasına ait email hesabına izinsiz girmeyeceğim.
  3. Instagram, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde bana, aileme veya arkadaşlarımı rahatsız edecek fotoğraflar, paylaşımlar koymayacağım
  4. Arkadaşlarım hakkında hiçbir sosyal paylaşım sitesinde aşağılayıcı kelimeler kullanmayacağım
  5. Gerçek hayatta arkadaşımın yüzüne söyleyemeyeceğim kelimeleri internet ortamında da söylemeyeceğim.
  6. Tanımadığım hiçbir kimseyle sosyal paylaşım sitelerinde arkadaş olmayacağım. Beni takip etmesine izin vermeyeceğim.
  7. Sosyal paylaşım sitesinde hakkında yazan bilgilerin bazen gerçek olmadığını aklıma getireceğim. 10 yaşında kız çocuğum diyen birinin aslında 40 yaşında bir erkek olabildiğini aklıma getireceğim.
  8. İnternette yazılan her bilginin doğru olmadığını unutmayacağım
  9. Annemin, babamın yasakladığı sitelere girmeyeceğim
  10. İnternet ortamında veya cep telefonumdan gelen mesajlarda beni rahatsız eden ne olursa ailemle paylaşacağım. Paylaşmaya utandığım bir şey olursa bir kâğıda yazarak masaya bırakacağım. Onu da yapamazsan ailemin onayladığı teyzem, amcam, öğretmenim gibi bir yetişkine anlatacağım.
  11. Bana kötü mesajlar gelir arkadaşlarım kötü kelimeler yazdığında bunun benim suçum olmadığını bileceğim, utanmayacağım ve bir büyüğüme ileteceğim. Biliyorum ki bu tür olayları öğretmenime veya aileme anlatmak İSPİYONLAMAK değil KENDİMİ KORUMAKTIR.
  12. Birileri beni “Sakın birine söyleme” diye tehdit ederse bunu hemen ailemle paylaşacağım
  13. İnternette kullandığım yazıların, resimlerin mutlaka kaynaklarını belirteceğim.

 

Anne / Baba Olarak:

1-     Çocuğum benimle bir konu paylaştığında yargılamadan suçlamadan Sen de o sitelere girmeseydin demeden dinleyeceğim.

2-     Çocuğumun her yardım talebinde arkasında olacağım.

3-     Çocuğuma dijital dünyayı yasaklamadan öte doğru ve güvenli kullanımı konusunda geliştireceğim.

4-     Çocuğumla her gün en az 20 dakika göz göze, diz dize elimde cep telefonu karşımda televizyon olmadan ilgileneceğim. ( Yasakları anlatmak, doğruları aktarmak, hayat dersleri vermek için değil; sadece onunla beraber vakit geçirebilmek için)

Çocuklarımız havuza girerken güvenlikleri için havuzun etrafını düzenleyebiliriz, can kurtaran yerleştirebiliriz. Daha birçok önlem koyabiliriz. Tıpkı dijital dünyadaki kısıtlamalarımız, düzenlemelerimiz gibi. Ama önemli olan onlara nasıl yüzebileceklerini yani digital dünyayı nasıl güvenli kullanabileceklerini öğretmektir. En iyi yüzme öğretmeni de sizsiniz!

Sevgilerimle,

Işıl Tabağ

Leaders Hill Kurucusu

ALLNews

Copyright © 2017 Leaders Hill | Her Hakkı Saklıdır
Designed by Mavipiksel